α Astro Dalsland δ

Med natthimlen som hobby

Hitta på himlen!

För att kunna observera himlen i lite bättre detalj behöver man inte så mycket mer än en kikare, eller kanske på sin höjd ett litet teleskop. Objekt som exempelvis de ljusstarkaste stjärnhoparna, som kan ses för blotta ögat som små "dimbollar", är bra första riktmärken för din vanliga 7 x 50 kikare.

Vill du sedan bli lite mer avancerad, så kan du ta med dig en stjärnkarta ut, och med hjälp av denna söka dig fram till olika objekt. De största och mest ljusstarka objekten brukar som regel märkas ut på standardkartorna.

För att sedan ta steget vidare, och lära sig hitta mer specifika objekt som kanske inte syns för blotta ögat, blir det nödvändigt att kunna navigera runt.

Ett sätt kan vara med hjälp av ett av himlens koordinatsystem. Nedan hittar du en beskrivning utifrån det Ekvatoriella systemet, villket normalt är standard i de olika stjärnkartorna.

 

Hitta med hjälp av Rektascension & Deklination

Vi säger att vi skall leta upp objektet M35. Själva namnet säger inte så mycket, eller hur? Så, vi kan istället exempelvis gå in i någon tabell som vi kanske har i någon bok, eller så går vi in på exempelvis DENNA sidan och kikar. Tabellen till vänster på denna sida fångar vårt intresse, och vi kikar närmare på  "Rektascension" och "Deklination". Notera även Magnitudvärdet(Överkurs, men relaterad information: Epok >>)

Dessa förkortas oftast R.A och Dekl, eller bara "dec" i engelskan, och är kort och gott koordinaterna på himlavalvet. Den som har gått en navigationskurs för fritidsbåtar, eller på annat sätt har koll på navigation i allmänhet drar förmodligen direkt paralleller med latitud och longitud. Bra! Det är i princip samma sak!

RA anges i timmar, minuter och sekunder (som klockan, 0-24h) och motsvaras av longituden för oss som på något sätt navigerar här på jorden. R.A 0º börjar ungefär vid Polstjärnan (i Lilla Karlavagnen, även kallad Lilla Björn eller Ursae Minoris) och löper sedan ner mot den "högra" översta spetsen i Cassiopeia (Ser ut som ett tillplattat "W") och därefter rakt ner och utmed den förlängda linjen mellan dessa två. Man brukar även säga att R.A 0º anger Vårdagsjämningspunkten.

Vi kikar på en överskådlig stjärnkarta, och för detta exempel använder vi DENNA. Nu stegar vi oss i väg till 6 timmar och 8 minuter på karta #2. Du kan om du vill dra ett vertikalt streck längs hela 06h8m för övningens skull. Nu vet vi att M35 ligger någonstans utmed denna i kartan vertikala linje!

Var någonstans vet vi först när vi tagit ut deklinationen, eller "latituden" som det skulle ha hetat om du satt i exempelvis din båt. Deklinationen anges i grader och minuter. Gå ut i högerkanten, ta ut värdet +24º20' (Ett positivt värde anger att objektet ligger norr om himmelsekvatorn, som kan sägas motsvara jordens ekvator, fast projicerad på himmelsfären. Krångligt och svårt? Vill du ha mer förklaringar? Fråga på i forumet!

Markera och dra ett horisontellt streck mellan båda kanter. Nu har du fått en skärningspunkt på dina streck - och där hittar du också M35! Grattis! Man kan göra på samma sätt i lite mer detaljerade kartor för att få en ännu bättre preciserad position.

Vid en mörk och klar himmel kan man med bra ögon se objekt ner till en magnitud om runt 6.5. En begränsning på knappt 6 är emellertid mer rimligt om du har sporadiska ljus omkring dig. Inne i storstaden får man räkna med ytterligare försämring. M35 hade enligt tabellen en magnitud på 5.3 vilket innebär att också denna syns för blotta ögat om förhållandena tillåter. En förklaring på magnitud hittar du HÄR >>

En fältkikare på 7 x 50 intensifierar bilden kraftigt och ger betydligt större behållning av erfarenheten. Testa!

 

Att "stjärnhoppa"

"Stjärnhoppning" är förmodligen det effektivaste sättet att hoppa runt på stjärnhimlen med hjälp av ditt instrument. Här hittar du några engelskspråkiga Youtube-klipp om "Star hopping" som förklarar det ganska bra. 

DEL 1       DEL 2       DEL 3       DEL 4

 

Hitta med hjälp av mjukvaror

Som nybörjare eller om du kanske känner att du är en bit på väg med ovan nämnda tekniker, kan mjukvaran Stellarium erbjuda en fantastisk tjänst. Det finns att ladda ner gratis för många olika operativsystem/plattformar. Mjukvaran har tankats ner av otroligt massa observatörer.

Det har ett underbart gränssnitt, och är helt enkelt "snyggt" att titta i. Har du ett motoriserat/datoriserat teleskop kan du till och med styra det via Stellarum.

Vad man behöver tänka på är att man fyller i sin position korrekt, tror det har en position någonstans i Frankrike som "default" vilket kan bli lite missvisande. Markera gärna knappen "linjer mellan stjärntecknen" så du lättare känner igen dig. Menyerna hoppar fram om du lägger muspilen längst ner i vänsterkanten för Meny 1, och längst ner i underkant till vänster för Meny 2.

Startar du programmet på dagen ser du en ljusblå dagshimmel, detta för att mjukvaran följer datorns klocka. Ljust ute = ljus himmel i Stellarium. För att gå frammåt i tiden gör du det med menyknapparna (>>) längst till höger i underkantsmenyerna. Ju fler gånger du klickar, desto fortare går det.

Zooma in och ut på himlen med musens rullknapp. Förflytta dig genom att klicka, hålla inne musknappen och dra fram åt det håll du vill. Man lär sig snabbt. 

För detaljer kring objektens RA & Dekl (se beskrivning under första rubriken på denna sidan), och magnitud etc - klicka på respektive objekt.

 

Experiment: Sök efter M35 i Stellariums sökfunktion. Mjukvaran tar dig till området där den finns (hamnar du vid sökning under markytan betyder det att objektet inte syns för tillfället). Zooma in eller ut. Motsvarar det samma område du såg i din papperskarta? Ja? Perfekt!

 

När du sedan blir mer och mer avancerad upptäcker du snart att Stellarium inte uppfyller dina krav och önskemål om informationsutbudet. Då blir det förmodligen aktuellt att hämta hem något mer avancerat.

 

Vill du ha mer tips och råd, eller har andra frågor? Posta dem på forumet!

 

 

 

 

 

 

 

 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)