α Astro Dalsland δ

Med natthimlen som hobby

Lilla utmaningen

För att anta den lilla utmaningen räcker det egentligen med dina bara ögon om himlen är mörk och bra. Har du en kikare, exempelvis 7x50, så ta med den ut! Det gör stor skillnad! För träningens skull, så bör du ta med en stjärnkarta ut också. Om du inte har någon så laddar du ner en lite mer detaljrik helt gratis HÄR >>

Överskådliga kartor för aktuell månad: HÄR (Halvvägs ner, PDF-format)

 

Lilla utmaningen för vårsäsongen:

Släng gärna i väg en blänkare på forumet om du lyckats, helt eller delvis! Har du loggat dessa objekt kan du gå vidare med den lite svårare "Stora utmaningen" HÄR >>

 

Betelgeuse

I en rödaktig ton ses denna stjärna i Orions vänstra axel. Stjärnan, på ett avstånd av 667 ljusår härifrån, är en så kallad Superjätte och räknas till de tio starkast lysande stjärnorna på himlen. Enligt Wikipedia får det plats ungefär 1 miljard av solar av vår egen innanför Betelguese! Stjärnan är ett exempel på en av de många variabler du kan följa, även om variationen i ljusstyrka är förhållandevis liten och Betelgeuse har få jämbördiga stjärnor att jämföras med i sin omedelbara närhet.

Stjärnan är i slutstadiet av sitt liv, och förutspås explodera i ett Supernovautbrott när som helst inom de närmaste 1000 åren.

 

Pleiaderna - M45

Pleiaderna, eller de sju systrarna som blev jagade av jätten Orion och hans hundar i den grekiska mytologin, förväxlas ofta med Lilla Karlavagnen. Skillnaden är dock bokstavligen stor. Stjärnorna kan kanske anses ha en liknande formation, men Pleiaderna är betydligt mindre och får plats bakom nageln på din utsträckta tumme.

M45 är en ung öppen stjärnhop på 375 ljusårs avstånd, och hittas genom att följa Orions bälte i förlängningen åt höger, förbi Hyaderna (Huvudet på stjärnbilden Oxen/Taurus, ser ut som ett "V" där Aldebaran lyser starkast i övre vänstra spetsen), och sedan strax till höger om denna hittar man M45.

Biltillverkaren Subaru har för övrigt med Pleiaderna i sin logotype.

 

Orionnebulosan - M42

En nebulosa i stjärnbilden Orion på ca 1350 ljusårs avstånd, som du kan se med blotta ögat. Utgå från Orions bälte "mitt på magen", under detta finns det tre stjärnor på rad. (Utgör svärdet hängandes från bältet). Du ser dem lätt med ögat om du har en relativt mörk himmel. M42 hittar du kring den mellersta stjärnan i "svärdet", och ses som ett litet dimmoln.  

 

Andromedagalaxen - M31

På kollisionskurs! Om ca 3 miljarder år förutspås vår egen Vintergata kollidera med Andromedagalaxen. Objektet ligger på ca 2,75 miljoner ljusår, och kan hittas utan kikare genom att först leta upp stjärnbilden Cassiopeia, vilken ser ut som ett tillplattat "W". Följ dess högra nedre spets ungefär vinkelrätt mot W'et , och fortsätt i den riktningen aningen lite längre än Cassiopeia är bred, och sedan aningen lite till höger. Har du en mörk himmel hittar du den lätt som en suddigt litet utdraget moln.

 

Herkuleshopen - M13

En lätt funnen klotformig stjärnhop i stjärnbilden Herkules, på ett avstånd av lite drygt 25000 ljusår. Här kommer stjärnkartan väl till pass för den som ännu inte är helt bevandrad på himlen! Sök upp stjärnan Vega i stjärnbilden Lyran, och sedan stjärnan Arcturus i stjärnbilden Björnväktaren (Bootes). Stjärnorna är lätta att hitta då du väl lokaliserat stjärnbilderna, eftersom de är de ljusstarkaste i respektive "bild". Dra sedan en linje mellan Vega och Arcturus. M13 ligger aningen ovanför linjen, ungefär halvvägs men lite närmare Vega.

Vet du var stjärnbilden Herkules ligger kan du hoppa dit direkt. Herkules kan kanske vara lite svårare att hitta eftersom den inte innehåller några ljusstarka stjärnor av Arcturus och Vegas kaliber. M13 hittar du alldeles till höger i utkanten av Herkules kropp (nästan kvadratisk till formen).

 

För lätt? Gå vidare på stora utmaningen.... >>>>>>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)